joi, 24 ianuarie 2008

Veruschka


Visul oricarui fotograf : una dintre cele mai faimoase modele ai anilor 60 pe nume Veruschka von Lehndorff. Unde am vazut-o prima data ? In memorabila scena din Blow up , unde pentru cinci minute reuseste sa castige faima unei "femme fatale", scena care ulterior va deveni scena cea mai sexy din istoria filmului in ciuda faptului ca nu a existat nuditate .


Ce a urmat ? O suita de editoriale pentru revista "Vogue " unde Diana Vreeland i-a dat acesteia posibilitatea de a concepe editoriale cu iubitul ei de pe atunci , fotograful Franco Rubartelli. Din acel moment Verushka a devenit propriul stilist . Avea sa isi picteze corpul de nenumarate ori , devenind o modalitate de a se exprima ca artist, sa isi taie hainele daca i se parea ca arata mai bine asa. O incanta nespus ideea de a avea libertate de creatie..putea fi orice isi dorea : o felina , una cu zidul unei cladiri , Lawrence al Arabiei , un dandy , Greta Garbo , Brigitte Bardot .


Dar trecutul ei zbuciumat , destul de misterios o aduce intr-o stare de depresie . Fapt pentru care se reintoarce in Germania , tara natala , tara unde odata era contesa Vera von Lehndorff si traia intr-o casa cu 100 de camere , tara unde tatal ei a fost ucis dupa un complot impotriva lui Adolf Hitler , apoi nevoita sa petreaca cu mama ei cinci luni intr-un lagar de concentrare .
Acolo incepe sa isi scrie jurnalul , sa se fotografieze zilnic , sa se picteze dar si sa ia o hotarare radicala : aceea de a renunta la lumea modei .
Se reintoarce in America in 1975 si se infiltreaza in lumea artei din New York , facand ceea ce stie ea mai bine : sa se metamorfozeze . Colaboreaza cu fotografi precum unul din fostii ei iubiti Holger Trulzsch.

Intrebata de curand daca ii lipseste lumea modelingului , aceasta raspunde : "Nu , am parte de drama si glamour oricum !"

Ce face Veruschka acum la cei 65 de ani ai sai? Planuieste sa se mute la Berlin , sa isi cumpere o vila ( care costa cat chiria apartamentului ei din New York ) si sa incerce sa ingroape trecutul .



Niciun comentariu: